Maartje van den Berg

Maartje Van Den Berg Klimaatburgemeester Zwolle

Eigenlijk ben ik al sinds jaar en dag klimaatburgemeester, klimaatridder, bij uitstek. Al toen ik nog studeerde, zette ik mij in voor het milieu, het klimaat, een groene, duurzame en circulaire wereld. Ik doe alles wat in mijn vermogen ligt om de wereld beter, mooier, en efficiënter maken. Zowel als betrokken inwoner van Zwolle, als architect en consultant met mijn bedrijf Blossom Architecture. Daarbij werk ik altijd zo duurzaam en circulair mogelijk. Alles om zo snel mogelijk het beste en grootste resultaat te bereiken voor een betere wereld.

Maartje doet het anders

Nu ik daadwerkelijk klimaatburgemeester ben, wil ik nu nog een stapje verder gaan. Er gebeurt al van alles, maar “Maartje doet het anders”. Dat kan, omdat ik heel veel ervaring en kennis van zaken heb opgebouwd. Niet méér dan de andere klimaatburgemeesters die stuk voor stuk heel kundig zijn, maar ánders. De rol die ik voor mezelf zie weggelegd, steekt in op de inhoud, de bouwkunde en de outputgerichtheid. Ik heb daadwerkelijk een agenda voor het komende jaar, zodat ik uiterst effectief kan zijn. Ik wil coördineren en versnellen. Dat is de kern.

Concreet

Iedere maand maak ik een afspraak met een gemeente, een provincie, andere klimaatburgemeesters, de gewone Zwolse (nacht)burgemeester, bedrijven, onderwijsinstellingen en eventueel andere partijen die zich tijdens mijn klimaatburgemeesterschap aandienen. In mijn acties en gesprekken richt ik me op de volgende pijlers:

  • Bewustwording. Een aantal mensen heeft er geen idee van dat het niet goed en eigenlijk te langzaam gaat met alle klimaatmaatregelen. Die wil ik op en leuke manier via educatie en evenementen attenderen.
  • Beleidsadvies. Ik wil overheden en grote bedrijven informeren over wat je allemaal kan doen op dit gebied, welke stappen je kan maken. Speerpunten: sociale duurzaamheid, houtbouw.
  • Projectbeheer. Duurzame mobiliteit, biobased bouwen, circulair bouwen, afval, vergroenen, noem maar op. Op dat gebied kun je echt concrete stappen zetten.
  • Samenwerken, netwerken, verbinden en monitoren is wat ik graag doe en wat ook heel erg nodig is. Als we het niet samen oppakken komen we er niet. Dan hebben we het geld niet, het tempo niet en de neuzen niet genoeg dezelfde kant op.

Qua inhoud en uitvoering heb ik al allerlei concrete uitvoeringsideeën en een aantal zaken heb ik al opgepakt. Via mijn blogs hou ik jullie op de hoogte van de vorderingen en resultaten. Kortom: je hoort van mij! Ik heb er heel veel vertrouwen en zin in.

Blog

Geplaatst door Maartje van den Berg