Foto Column Kringloop

Van jongs af aan ben ik verweven met de wereld van kringloop initiatieven. Mijn liefde voor hergebruik is er met de paplepel ingegoten, letterlijk en figuurlijk. Als kind werd ik gekleed in tweedehands kleding, zorgvuldig geselecteerd uit verschillende kringloopwinkels. Mijn ouders boden opslagruimte aan deze initiatieven, en als dank werd ons hele gezin voorzien van de mooiste kleren. Niemand zag het verschil. Integendeel, ik werd vaak gecomplimenteerd: “Waar heb je dat gekocht?”.

De kringloop heeft altijd een speciale plek in mijn leven gehad, eigenlijk in iedere fase. Toen ik op kamers ging, stond de kringloop voor me klaar: een stofzuiger, een mes, serviesgoed – noem maar op! En die spullen gebruik ik nog steeds. Wat goed is, blijft. Toen mijn kinderen werden geboren, ontvingen we dozen vol bijna ongedragen merkkleding. De vrouw die dit regelde, wist onze maten beter dan wijzelf. Vanuit die ervaringen ben ik de kringloop blijven bezoeken. Je vindt er altijd spullen van degelijke kwaliteit, want anders waren ze er niet beland. De ruime keuze aan speelgoed is ideaal: je hebt het maar een paar jaar nodig en daarna wordt iemand anders er weer blij van.

Maar het draait niet alleen om praktische zaken. Stap een willekeurige kringloopwinkel binnen en je wordt meteen omarmd door een bonte verzameling van items uit een ver verleden tot recentere tijd. Elke plank, elke hoek heeft zijn eigen verhaal te vertellen. Van vintage kleding die een tweede leven krijgt tot oude meubels die een nieuw thuis vinden, elke aankoop draagt bij aan het bewaren van herinneringen. En de kringloop biedt ook mooie vondsten: kunst voor aan de muur, kristallen glazen, sieraden en andere snuisterijen.

Wat ik vooral bewonder aan de kringloop is de focus op duurzaamheid. In een wereld waar consumptie vaak synoniem staat voor verspilling en goedkope wegwerpartikelen, biedt de kringloop een waardevol alternatief. Hier krijgen goederen een tweede kans en bewijzen ze vaak van betere kwaliteit te zijn dan nieuwe spullen. Het is een tegengif voor de wegwerpcultuur die ons milieu belast. Door te winkelen bij de kringloop verminder je je ecologische voetafdruk en draag je bij aan een duurzamere samenleving. Zo is mijn gereedschapskist gevuld met gebruikt gereedschap dat zijn waarde heeft bewezen. Vaak van betere kwaliteit dan de goedkope nieuwe tangen of schroevendraaiers die je in de winkel vindt.

Toen mijn dochters onder invloed van hun vriendinnen naar de Primark wilden, was dat even slikken. Gelukkig hebben ze inmiddels ook de charme van de kringloop ontdekt. Ze hebben geleerd dat een colbertje van de kringloop veel langer mooi blijft. Soms gaan ze er gewoon voor de lol heen, passen ze trouwjurken en cocktailjurkjes, en ontstaat er een prachtige verbinding tussen jong en oud. Oudere bezoekers roepen: “Och meid, dat staat je prachtig!” of “Ja, zo een had ik ook.”

Foto Kringloop Maartje In Blog Is Klein

Dus volgens mij is de kringloop veel meer dan een winkel; het is een plek van verhalen en verbindingen. Het herinnert ons eraan dat de waarde van spullen niet in hun nieuwheid ligt, maar in hun vermogen om generaties te overbruggen en verhalen te vertellen. De kringloop geeft een tweede leven aan spullen, en verrijkt daarmee ook de levens van mensen. Dat is de onzichtbare kracht van de kringloop – en vandaar deze ode.