Dsc 8190.resized

In de klimaatdiscussie ligt de nadruk vaak op het verkleinen van onze CO2-voetafdruk. Deze voetafdruk geeft aan hoeveel broeikasgassen je jaarlijks uitstoot door bijvoorbeeld je eetgewoonten, vervoer en energieverbruik. Het is goed om je bewust te zijn van jouw voetafdruk (bereken ‘m hier) en stappen te zetten zoals minder vliegen, energie besparen en overstappen op duurzame alternatieven. Maar ik vind het belangrijk om de focus te verleggen naar iets positiefs, naar wat we wél kunnen doen? Hoeveel impact kunnen we juist besparen door bewuste, duurzame keuzes te maken? Dit noemen we de “groene handafdruk”, ik vertel je er graag meer over.

De groene handafdruk laat zien hoeveel CO2-uitstoot door anderen bespaard wordt dankzij jouw keuzes. Het is een krachtig concept dat niet alleen onze verantwoordelijkheid benadrukt, maar ook laat zien welke positieve invloed we kunnen hebben op de wereld om ons heen. Deze positieve benadering is volgens mij essentieel voor de klimaattransitie. Als we ons alleen focussen op wat er fout gaat en wat we moeten inleveren, kan dat overweldigend en verlammend werken. Daarom is het belangrijk om te kijken naar wat we al goed doen en welke stappen we dagelijks kunnen zetten. Om je op weg te helpen geef ik je 10 voorbeelden om jouw positieve impact te vergroten:

  1. Familie & vrienden
    Deel duurzame ideeën en werk samen. Maak thuis afspraken om energie te besparen, kook plantaardig, of organiseer een leftover dinner.
  2. Buurtgenoten
    Werk samen aan een duurzame wijk. Vervang tegels door groen, organiseer clean-ups of deel spullen en auto’s.
  3. Collega’s
    Betrek je collega’s bij duurzame stappen op het werk. Brainstorm over oplossingen en deel uitdagingen.
  4. Social media netwerk
    Gebruik je platform om duurzame stappen en ideeën te delen. Inspireer je volgers om ook actie te ondernemen.
  5. Je werk
    Zoek naar duurzame banen of neem een groene rol aan binnen je huidige organisatie. Vrijwilligerswerk bij milieuorganisaties is ook een optie.
  6. Bedrijven en organisaties
    Maak duurzame keuzes als consument en beïnvloed zo het aanbod. Stimuleer organisaties om te verduurzamen via mail of sociale acties.
  7. Politiek
    Jouw stem telt. Stem op duurzame partijen, sluit je aan bij klimaatbewegingen of onderteken petities.
  8. Financiële middelen
    Zorg dat je spaargeld, beleggingen en pensioen duurzaam worden ingezet. Check bijvoorbeeld de Eerlijke Bankwijzer.
  9. Bewonersinitiatieven
    Sluit je aan bij initiatieven zoals 50tintengroenassendorp, Het Groene Zuiden, Stadshagen Doet Groen en Groene Poort of kijk op Platform Duurzaam Zwolle of jouw wijk een initiatief heeft.
  10. Andere duurzame initiatieven
    Doneer aan goede doelen, bescherm natuur of plant bomen om je handafdruk verder te vergroten.

Het mooie aan de groene handafdruk is dat je impact niet alleen beperkt is tot jezelf. Duurzaam gedrag werkt aanstekelijk. Je laat zien dat verandering mogelijk is, en inspireert anderen om mee te doen. Een duurzame toekomst bouwen we niet alleen, maar samen. Dat is ook het motto van de Nationale Klimaatweek, van 11 tot en met 17 november 2024. Door samen te laten zien wat we kunnen bereiken, versterken we elkaars inspanningen. Dit geldt ook lokaal, zoals op 16 november tijdens de Zwolse Klimaatdag, waar we onze successen vieren en elkaar blijven inspireren voor een betere toekomst.

Als Klimaatburgemeester zie ik het als mijn taak om anderen te inspireren en bewust te maken van de kleine stappen die zij kunnen zetten. De klimaatproblemen kunnen soms overweldigend zijn, maar door de focus te verleggen naar onze groene handafdruk, naar de positieve bijdrage die we leveren, wordt het veel leuker en motiverender om mee te doen. Samen zorgen we voor een beweging die groter is dan wijzelf. Want alleen samen kunnen we de klimaatverandering tegengaan, één groene handafdruk tegelijk.

Tot slot, nodig ik je graag uit voor de Zwolse Klimaatdag op 16 november van 16:00 – 18:00 bij Stadkamer Centrum. Lees hier meer informatie.