Zero Waste 2

Zoek je praktische tips om minder verpakkingsmaterialen te gebruiken? Dan geeft dit blog een goed overzicht. Samen met tourgidsen Joke Bakker, Miriam Lenk en Adriaan Mosterman heb ik onderstaande blog geschreven.

Alle winkels staan eigenlijk wel open voor zelf meenemen van tasjes etc. Steeds meer winkeliers nemen zelf initiatieven. Het aanbod groeit en groeit. Zo doen veel mee aan voedselverspil-apps zoals ‘too good to go’ en ook de sticker ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’ is al regelmatig te zien in Zwolle.

In dit blog kan je alle zero waste adressen in Zwolle vinden na een impressie van de tours. Ook hebben we een top 4 boodschappen tips, de tips van twee Zwolse tourgidsen, wat gebeurd in andere NL steden en de webshop tips van Zero Waste Nederland op een rij gezet. Hopelijk helpen we jou, om hiermee je weg te vinden in de zero waste jungle.

IMPRESSIE VAN DE ZERO WASTE TOURS 2023

We hebben een aantal locaties bezocht waar je eten en drinken kunt kopen. Goede voorbeelden wat er mogelijk is in Zwolle. Een aantal zijn ook aangesloten bij de Impacttrail: duurzame winkels in Zwolle.

Ekoplaza (Vechtstraat)
Eigen verpakkingen meenemen wordt hier aangemoedigd. Groenten en fruit die bijna niet meer goed zijn worden met korting verkocht ipv weggegooid. Ook kan je hier eenvoudig noten e.d. tappen en hebben ze een soort van Pieter Pot systeem voor houdbare producten en ook voor aantal zuivelproducten. Odin (Potgietersingel 1) is een vergelijkbare winkel.

wisselbaar

Dille en kamille

Dille & Kamille
Ze zijn vanaf jaren ’70 al plastic vrij. Ze  kiezen voor goede kwaliteit producten die langer mee gaan. Je kunt hier diverse soorten thee kopen. Je zult in deze winkel geen plastic vinden. In 2023 nog steeds uniek.

De Pindakaaswinkel
Eenvoudig. Je kunt je lege potje weer inleveren, om daarna weer een volle mee naar huis te nemen. De lege potjes hoef je zelf niet schoon te maken, dat doet de winkel zelf waarna ze opnieuw gevuld worden. (scheelt weer water). Een eigen potje meenemen kan nog niet, maar hier wordt aan gewerkt.

pindakaaswinkel

WAAR

WAAR
Bij WAAR (Eiland 10) kan je een paddestoelen kit halen, maar ze hebben nog veel niet allerdaagse producten. Links van WAAR komt binnenkort een duurzaam warenhuis. Daarmee lijkt het Eiland een centrumpje van duurzaam winkelen te worden.

De Stadsboer
Lokale producten uit directe omgeving van Zwolle. Biologisch en eigen zakjes e.d. worden aangemoedigd. Deel van zuivel zit in statiegeld flessen. Stadslanderijen is een vergelijkbare organisatie met de boerderijwinkels verdeeld over en net buiten Zwolle.

stadsboer zuivel
stadsboer groente

Konkeltje en Simon Levelt

De 2 thee en koffie winkeltjes in Zwolle die ook veel los verpakt verkopen zijn het Konkeltje (Dijkstraat 3) en Simon Levelt (Kamperstraat 2).

Kleine lokale winkels
Zoals veel kleinere lokale winkels moedigen özen en Everyday Bread eigen tasjes e.d. aan.

IMG_20230527_105833
IMG_20230527_105310

De Markt
Ook een zeer goede zero waste plek. Overal kan je met eigen bakjes en tasjes je producten kopen. Vinden de marktkooplui allen maar leuk 😊. De biologische markt op vrijdagochtend gaat vaak net nog een stapje verder door alles los te verkopen.

markt

DE ZWOLSE ZERO WASTE ADRESSEN

Hier staan Zwolse adressen op een rij waar meer dan gemiddeld actief aan zero waste gewerkt wordt gedaan en de adressen van winkels waar we merkten dat ze ook stap voor stap naar verpakkingsvrij gaan. Mis je een winkel of initiatief?

Laat ons gerust weten!

TOP 4 BOODSCHAPPEN TIPS

  1. Handig om een aantal tasjes, zakjes mee te nemen. Ook een bakje en kopje is altijd handig.
  2. Minder naar supermarkt, meer naar de markt en lokale/kleine winkels. Of een groente abonnement bijvoorbeeld bij tuin Salland uit Zwolle of Stadslanderijen
  3. De glazen statiegeld flessen van de vroegere melkboer zijn terug. Bijvoorbeeld bij Ekoplaza en Odin kan je hier veel producten in krijgen en bij Stadsboer en bij Stadslanderijen kan je er zuivel in krijgen.
  4. Met aantal buren bulk in gaan kopen. Goedkoper en meer producten met weinig verpakkingsmateriaal. Hof van Breecamp en Meanderhof zijn voorbeelden van Zwolse Vomo’s. Je kunt hulp vragen bij Natuur Milieu Overijssel

TIPS TOURGIDSEN ZWOLLE

Petra Schepers

Danya Borrel

WAT GEBEURD ER IN ANDERE STEDEN

Hier een kort filmpje van de tour van 3 november in Den Bosch. Zij nemen ook kleding e.d. mee. Onze 2023 tours richting zich op eten/drinken winkels. Volgende tour gaan we ook non food doen.

De website Zerowaste Nederland geeft veel informatie over andere steden en geeft veel tips.

TIPS WEBSHOP’S ZERO WASTE NEDERLAND

Online webwinkels

Apps

Initiatieven