De maand april is Maand van de Groene Tuin. Een mooi moment om stil te staan bij wat een groene tuin allemaal kan betekenen – niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. In Nederland – en ook in Zwolle – maken stenen steeds vaker de dienst uit in tuinen en straten. Zonde, want groen is niet alleen mooi, maar helpt ons ook om beter om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering.
In onze stad merken we steeds vaker de gevolgen van klimaatverandering. Denk aan hete zomerdagen waarop de stenen warmte vasthouden, of flinke hoosbuien waarbij het regenwater niet goed weg kan. De straten staan blank en het riool raakt overbelast. Als Klimaatburgemeester van Zwolle wil ik daar graag aandacht voor vragen. Gelukkig ligt een deel van de oplossing letterlijk in onze achtertuin: het vergroenen van je tuin.
Je tuin klimaatbestendig maken – hoe dan?
Een groene tuin is beter bestand tegen hitte, droogte en hevige regenval. Door je tuin klimaatbestendig in te richten, heb je minder last van die extremen. Maar hoe pak je dat aan? Een paar tips:
Wip tegels uit je tuin
De eerste stap is vaak simpel: haal tegels weg. Als minstens 60% van je tuin groen is, kan regenwater beter de bodem in trekken én blijft het koeler. Bij verharding in je tuin kun je ook denken aan boomschors, of achterhoekspadvast, brede voegen of waterdoorlatende tegels.
Vergroen je omgeving
Met bomen, struiken en planten zorg je voor schaduw en verkoeling. Groene tuinen houden regenwater beter vast én drogen minder snel uit. En kijk ook eens verder dan je tuin: kun je je gevel vergroenen, of misschien je dak met een dakbloemenweide?
Vang regenwater op
Met een regenton of een ondergronds water tank kun je regenwater opslaan en gebruiken in droge tijden. Koppel je regenpijp af, zodat het water niet direct het riool instroomt. Ga daarbij na welke hoogteverschillen er in je tuin zijn. Daarmee kan je het regenwater sturen naar plekken waar het af en toe nat mag zijn en blijft je looproute ook bij regen droog.
Samen maken we Zwolle groener
Met kleine stappen kunnen we samen een groot verschil maken. En het mooie is: vaak kun je er subsidie voor krijgen! Check op www.groenesubsidiewijzer.nl. Of je nu een tuin, balkon of gevel hebt – iedere vierkante meter telt. Laten we er deze maand samen voor gaan. Voor verkoeling in de zomer, droge voeten bij hoosbuien én een leefbare stad voor mens én dier.