Foto Column 7 Klimaatburgemeester

Als Klimaatburgemeesters schrijven wij een tweewekelijkse column over wat ons bezighoudt. Ook gepubliceerd op 1Zwolle.nl.

Als er iets is waar wij Nederlanders graag over praten, dan is het wel het weer. Het is dan ook niet voor niets dat we altijd een paraplu binnen handbereik hebben, en die hippe regenjas is inmiddels een vast onderdeel van onze garderobe. Maar de laatste jaren lijken onze zomers steeds meer op een slecht geplande vakantie: het is ofwel bloedheet en droog, of we worden compleet verrast door een tropische plensbui. We hebben allemaal weleens in een zomerse stortbui gestaan, druipend en wel, terwijl de regen met bakken uit de lucht viel. En dat, beste lezers, is precies waarom het opvangen van regenwater zo belangrijk is.

De oplossing: regentonnen! Ze helpen ons met een buffer tijdens hevige regenbuien en zijn een uitkomst in droge periodes. Wist je dat planten en huisdieren blijer worden van regenwater in plaats van kraanwater? Twee duurzame bewonersinitiatieven in Zwolle, Het Groene Zuiden en 50 TintenGroenAssendorp, hebben vorig jaar een succesvolle gezamenlijke inkoopactie opgezet voor regentonnen. De timing kon niet beter: de dag na de aankondiging werd Zwolle getroffen door een extreme bui met ondergelopen kelders en overlopende riolen als gevolg.

Vanwege het grote succes, krijgt de Zwolse regentonnenactie een vervolg. Vanaf deze week kunnen inwoners van Zwolle weer met korting een regenton aanschaffen. De gemeente Zwolle ondersteunt de actie door een subsidie aan te bieden van €0,25 per opgevangen liter water. Een ton van 100 liter levert dus €25,- subsidie op. En met deze ‘korting’ kost de goedkoopste regenton minder dan 20 euro! Ik vind dit een fantastische samenwerking tussen bewonersinitiatieven, bedrijven en de gemeente.

De bestelde tonnen kunnen op 1 juni, tijdens de voorjaarseditie van de Zwolse Klimaatdag, worden opgehaald bij De Nooterhof. Op deze dag vinden er in de hele stad activiteiten plaats die goed zijn voor mens en natuur. Ben je niet handig met het installeren van een regenton? Geen probleem! De organisatoren van de regentonactie helpen je graag verder en kunnen zelfs een handige buur of een professionele hovenier zoals De Straatboer of Roos&Boom inschakelen om je te helpen.

Zelf heb ik de afgelopen jaren mijn tuin flink aangepakt. Ik begon met het verwijderen van enkele tegels en het planten van groen, en al snel installeerde ik mijn eerste regenton. Het voelde zonde om al dat kostbare water zomaar het riool in te laten stromen! Inmiddels staat er een tweede ton en ik moet zeggen, zodra je eenmaal begint, word je snel gegrepen door het ‘wateropvangvirus’. Elke keer als ik mijn gieter vul met eigen opgevangen regenwater, voel ik me best een beetje trots.

Maar, ik zou geen Klimaatburgemeester zijn als ik niet een stapje verder ga. Momenteel ben ik bezig mijn regenpijp helemaal van het riool los te koppelen om een regentuin met een wadi te creëren. Een wadi is een lager gelegen stukje tuin met planten die van ‘natte voeten’ houden. Zo help ik niet alleen bij het opvangen van water, maar geef ik mijn tuin ook een gevarieerde begroeiing. Het is belangrijk dit goed te plannen, zodat het water niet richting het huis stroomt. Tijdens de Zwolse Klimaatdag in De Nooterhof geeft Katharine Hone om 14:00 een lezing over de regentuin – absoluut een aanrader als je hier meer over wil weten.

Tot zover mijn ode aan de regenton. Laten we samen zorgen dat onze plantjes van natte voeten genieten terwijl onze eigen voeten droog blijven!

Benieuwd naar de regentonnenactie? Neem een kijkje hetgroenezuiden.nl/regenton/ en draag bij aan een groener en droger Zwolle!