Een gezonde maaltijd op tafel zetten, het klinkt vanzelfsprekend. Maar in de praktijk is goed en voedzaam eten niet voor iedereen toegankelijk. Te duur, te ingewikkeld, te tijdrovend. Terwijl het juist iets is wat we allemaal nodig hebben: gezond eten als basisvoorziening, net als onderwijs en zorg. De Groene Buurtkeuken pakt deze uitdaging aan en laat zien dat samen koken en samen eten niet alleen goed is voor jezelf, maar ook voor de buurt én het klimaat.
De Groene Buurtkeuken
Afgelopen maand organiseerde De Groene Buurtkeuken samen met Klimaatburgemeester Zwolle twee inspirerende bijeenkomsten. Op 13 februari schoven buurtbewoners van Kamperpoort aan voor een gezamenlijke maaltijd. Gezellig, voedzaam en verrassend: sommige bezoekers hadden niet eens door dat ze vegetarisch aten. “Dat het vegetarisch is, proef je niet, het is gewoon lekker,” was een van de enthousiaste reacties. Goed eten hoeft niet ingewikkeld te zijn.
Op 27 februari volgde een verdiepende lezing in Het Huis van de Wijk. Floris Visser van Public Food sprak over gezonde voeding als basisvoorziening en deelde het concept van Mensa Mensa, een volkskantine waar iedereen betaalbaar en voedzaam kan eten. Mealpreppen, samen koken en gezond eten toegankelijk maken: het zijn ideeën die perfect passen bij De Groene Buurtkeuken, die niet alleen maaltijden organiseert, maar ook workshops geeft om mensen te helpen zelf vooruit te koken. Een praktische manier om gezond eten makkelijker én betaalbaarder te maken.
En wat heeft dit met het klimaat te maken?
Meer dan je denkt. Wat we eten en hoe we met voedsel omgaan, heeft een directe impact op de wereld om ons heen. Door vaker lokaal, plantaardig en met minder verspilling te koken, verminderen we onze ecologische voetafdruk. Gezonde voeding en een gezonde planeet gaan hand in hand. Een gezamenlijke maaltijd kan zo veel meer zijn dan alleen eten: het is een kans om te verbinden, te leren en samen iets te betekenen.
Achter dit initiatief staan bevlogen Zwollenaren die niet alleen van goed eten houden, maar ook van verbinding. Rianne Stremmelaar woont in Kamperpoort, is freelance docent en vormgever en helpt in de wijk bij groenprojecten. Nu zet ze haar liefde voor gezond koken in om samen met anderen te koken en eten. Eltina Geveke, creatief producent en woonachtig in de Wipstrik, kwam samen met klimaatburgemeester Ellen van Oost, Adriaan Mosterman en Rianne op het idee om op een praktische manier met gezond eten bezig te zijn. Zo ontstond De Groene Buurtkeuken: een plek waar gezond, duurzaam en betaalbaar eten voor iedereen toegankelijk wordt.
Bijdragen?
De Groene Buurtkeuken laat zien dat duurzaam eten niet elitair of ingewikkeld hoeft te zijn. Het begint gewoon in de wijk, met een pan op het vuur en een tafel vol mensen. En misschien is dat wel de beste manier om een verandering in gang te zetten.Lijkt het jou leuk om in jouw wijk ook zo’n initiatief te starten? Klimaatburgemeester Zwolle helpt graag mee om een groene buurtkeuken op te zetten! Wil jij hieraan bijdragen of heb je ideeën? Stuur een mail naar info@klimaatburgemeesterzwolle.nl en laten we samen aan de slag gaan!