Tine House

Bouwen is iets wat mij al tijden aantrekt. Vroeger hield ik mij er zelfs wekelijks mee bezig, al moet ik toegeven dat dat vooral in de ‘Sims 4’ was. Ik droomde groot en bouwde dan ook online de grootste woningen. Deze huizen, of eigenlijk villa’s hadden alles wat mijn hartje maar kon begeren. Een enorm zwembad, een nog grotere tuin en immense kamers waarin alle mogelijke hobby’s beoefend kunnen worden.

Foto Sims 4
Enorme villa’s bouwen met Sims 4 (computerspel)

Naarmate de jaren verstreken is mijn interesse voor het bouwen van woningen gebleven, evenals mijn interesse voor het ontwerpen ervan. Op een blauwe maandag overwoog ik zelfs om architect te worden. Maar… toch niet het juiste pad voor mij.

Naarmate ik meer in aanraking kwam met duurzaamheid en mij hier ook meer in ging verdiepen, kwam ik enkele jaren geleden bij toeval terecht bij een video over tiny houses. Waar ik voorheen geïntegreerd werd door de meest grote villa’s, stond ik nu versteld van deze kleine huisjes. Woningen met klein oppervlakte, maar waar alles in zit wat je nodig hebt. Ik wilde hier zelf mee aan de slag. Een eigen tiny house bouwen, waarin ik elke centimeter optimaal zou benutten. Waar ik niet groter zou wonen dan nodig. Dé ideale plek voor mij als starter. Al helemaal met de huidige woningcrisis.

Tine House

Ik meldde mij dan ook aan bij enkele ‘Tiny-House’ informatiegroepen en werd al snel geconfronteerd met de werkelijkheid. Het is door wet- en regelgeving erg lastig om een plekje te vinden waar je een tiny house permanent mag plaatsen. Daarnaast is het alleen mogelijk om een hypotheek af te sluiten voor een tiny house wanneer deze ‘nagelvast’ aan de grond is verbonden en een woonbestemming heeft. Terwijl de woonbestemmingen die worden afgegeven, vaak maar tijdelijk zijn. Hoewel ik nog steeds een grote interesse had voor tiny houses, ging door dit plan een kruis.

Bij toeval zag ik een bericht voorbijkomen over een stichting genaamd Klein Wonen Zwolle. Ik werd geïnteresseerd door deze groep pioniers met dezelfde woondroom als ik. Direct voelde ik aan dat ik deze kans moest pakken. Kort na mijn aanmelding werd er in oktober 2021 de vereniging Klein Wonen in De Tippe opgericht. De naam verraadt het al, maar met deze vereniging willen wij onze gezamenlijke kleine woondroom realiseren in De Tippe (Stadshagen).

Klein Wonen Zwolle

Het is een CPO-project. Dit houdt in dat de toekomstige bewoners (de vereniging) gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Ik vind het ontzettend fijn om dit project samen met mijn toekomstige buren vorm te geven. Echter is het wel een lang proces, maar het einde is gelukkig in zicht! De ontwerpen zijn bijna definitief waarna de vergunningen aangevraagd kunnen worden!

Ik kan niet wachten tot ik over een tijdje in deze kleine woning kan vertoeven. Een woning die duurzaam is gebouwd van natuurlijke materialen en ook nog eens met een kleine ecologische voetprint.