The vr dive selma

Vorige week ben ik met mijn collega’s afgereisd naar Berlijn voor een leiderschapstraining van Resourceful Humans. In virtual reality (VR). Je vraagt je wellicht af.. wat heeft dit te maken met mijn rol als klimaatburgemeester? Of überhaupt met het klimaat? Nou… meer dan ikzelf ook van te voren dacht!

The VR Dive

the VR Dive - Selma

Het was voor mij letterlijk en figuurlijk een duik in het diepe, want zonder enige ervaring met VR ging ik mee. Zonder te weten wat ik kon verwachten en zonder te weten wat de toegevoegde waarde van VR zou kunnen zijn.

Na een introductie met Resourceful Humans en de training, volgde een korte eerste kennismaking met VR. Waarna het tijd was om als team de duik in het diepe te nemen. In een onderzeeër. Gelukkig wel in VR, want de missie hebben we uiteindelijk enkele keren niet gehaald. Maar… juist daardoor hebben we ontzettend veel geleerd.

De gebeurtenissen zijn namelijk te vertalen naar het bedrijfsleven. Zo is het ontzettend belangrijk om het gezamenlijk doel met elkaar af te stellen, te communiceren over de prioriteiten en wat je van elkaar nodig hebt. En wat leerwinsten betreft, is dat nog maar het topje van de ijsberg!

VR en transities

Transities worden gedreven door nieuwe innovaties en ontwikkelingen. VR is inmiddels geen nieuwe ontwikkeling meer, maar binnen de VR-wereld vinden er ontzettend veel innovaties plaats. Ook wat betreft de energietransitie en duurzaamheid.

Virtual reality kan namelijk een belangrijke rol spelen om mensen bewust te maken van de negatieve impact van hun gedrag op de aarde. Deze impact voelt voor veel mensen nog aan als een ver-van-hun-bed-show. Communicatiewetenschappers Marijn Meijers en Hande Sungur ontwikkelden daarom twee virtuele werelden en onderzochten de positieve impact die deze werelden hebben op het duurzame gedrag van de deelnemers.

Zo beargumenteerden de onderzoekers dat veel mensen in hun directe omgeving niet in aanraking komen met de gevolgen van hun gedrag. VR is een technologie waarmee de psychologische afstand tot deze gevolgen verkleind kan worden en de empathie omtrent het probleem kan worden verhoogd.

Meijers en Sungur vernamen dan ook een positief effect bij deelnemers. Zo benoemd Meijers dat de deelnemers na het ervaren van de virtuele wereld versterkt zijn in het gevoel dat ze door milieuvriendelijke voedselkeuzes kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld en dat niet-duurzame keuzes een negatief effect hebben.

Toepassing

Zelf ben ik verrast over de toegevoegde waarde van VR. Ik heb ervaren dat je ontzettend veel kunt leren middels technologieën zoals virtual reality. Door de eindeloze mogelijkheden die VR biedt, is het educatieve potentie hoog. En zeker wat betreft het duurzame gedrag van mensen, waar nog veel winst te behalen valt. Al met al hebben VR en het klimaat dus meer met elkaar te maken dan ik en waarschijnlijk jij eerst dachten.