Als klimaatburgemeester wil ik de bewoners van mijn buurt verder helpen. Er zijn nog zoveel huizen die duurzamer moeten! Het verduurzamen van je huis in ingrijpend. Veel mensen willen het, maar weten niet hoe ze dat moeten aanpakken. Ook uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het is om de juiste keuzes te maken en je eigen weg te kiezen.Als klimaatburgemeester wil ik de bewoners van mijn buurt verder helpen. Er zijn nog zoveel huizen die duurzamer moeten! Het verduurzamen van je huis in ingrijpend. Veel mensen willen het, maar weten niet hoe ze dat moeten aanpakken. Ook uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het is om de juiste keuzes te maken en je eigen weg te kiezen.
Sinds mijn studie Architectuur is er al veel gebeurd op het gebied van duurzaam bouwen, maar nog lang niet genoeg. Gelukkig zitten we nu in een stroomversnelling. De afspraken over het terugbrengen van CO2 om de klimaatverandering tegen te gaan en de zeespiegelstijging te beperken, beginnen te dringen. En daar zijn steeds meer mensen zich van bewust.
Verliefd op hout
Zelf werd ik verliefd op het materiaal hout toen ik na mijn studie architectuur meubels ging ontwerpen. Hout is fijn om aan te raken en mooi om naar te kijken. Vervolgens heb ik ontdekt dat je met hout ook erg makkelijk kunt bouwen; een zaag en een hamer en je kunt een huis bouwen! Later ervaarde ik dat een houten huis anders voelt; het is warmer en je huis ruikt anders.
Tijdens mijn werk als universitair docent bij de studie Bouwkunde in Delft heb ik mij nog verder verdiept in de kennis van vernieuwbare materialen en alle andere aspecten van duurzaam bouwen. De thema’s van toen zijn nog steeds relevant.
Bij DGMR zet ik mij sinds 2008 in om architecten te ondersteunen bij het ontwerpen van duurzame gebouwen. Alle kennis die ik tijdens mij studie en docentenwerk heb opgedaan, kan ik hier in de praktijk brengen: bouwen met vernieuwbare materialen, demontabel bouwen, hergebruik van regenwater of grijs water, opnemen van ruimte voor vogels en vleermuizen. Ook ben ik aangesloten bij de Gideonsbende (www.gideonstribe.nl). Deze is opgericht om de verandering in de bouw, die nodig is om te voldoen aan de klimaatdoelen, te versnellen. Veel meer bouwen met vernieuwbare materialen hoort daarbij. Bijzonder is dat als we meer vernieuwbare materialen gaan gebruiken, we de boeren ook een kans geven om te schakelen naar een andere productie. Het verbouwen van vlas of hennep vergt geen (kunst)mest of pesticiden, waardoor insecten weer ruimte krijgen en het slootwater schoon blijft.
Wat ga ik doen?
Tot nu toe heb ik in de straat voorlichting gegeven over duurzame maatregelen en we gaan onze ervaringen delen. In het wijkkrantje (Aakwaa) staat inmiddels al een artikel en ik verloot daar de waterbesparende douchekop die ter beschikking is gesteld door de Gideonsbende. Op stadsniveau heb ik een kleine bijdrage kunnen leveren in de Swollenaer voor het gebruik van biobased isolatiematerialen. De komende tijd verwacht ik ook de lokale politiek te ondersteunen met het nemen van maatregelen, en vooral ook het geven van voorlichting.
Op de website klimaatburgemeesterzwolle.nl ga ik mijn ervaringen als particulier en professional delen. Ik woon nog maar kort in Zwolle en ons huis uit 1976 moet ook flink aangepakt worden. Als ik komend jaar als klimaatburgemeester mijn bijdrage kan leveren door informatie en ervaring te delen, ben ik tevreden!