Lekker samen puzzelen
Zaterdag 28 oktober en 9 december ging een aantal bewoners in de Lindestraat aan de slag met speelblokken en plantenbakken van recycle kunststof. De Assendorpers testen het concept ‘City Parasite’.
Het idee achter dit concept is als volgt:
Je neemt moeilijk te verwerken plastics, verwerkt deze tot verschillende elementen en samen met je buren ga je met deze speelblokken puzzelen wat het mooiste is voor je eigen straat . De blokken kan je in elkaar klikken. Stop er plantjes in en klaar is je feestje. Of juist net begonnen natuurlijk.
“Speelblokken voor volwassenen” noemt Bram Peters ze. Hij is eigenaar van Save Plastics. Vooral de moeilijk te verwerken plastics pakken ze aan, want daardoor ontstaan de meesten problemen. Samen met Studio MOM hebben zij het City Parasite idee bedacht om op laagdrempelige manier straten te vullen. De pilot op zaterdag was dan ook belangrijk. Helpen de modulaire blokken om samen in je straat uit te puzzelen waar je meer groen wilt. “Nou, dat is goed gelukt” aldus Bram.
“ze vond het zo’n betonnen bende”
In januari hebben Maarten van Natuur Milieu Overijssel en Adriaan van Gemeente Zwolle toelichting gegeven in één van de huiskamers in de Lindestraat. Daarbij werd er al wat gepuzzeld met schaalmodelletjes van de blokken. Daarbij werden veel blokken gekozen die de straat groener maken. Koeler in de zomer en het gevoel dat auto’s minder hard door de straat gaan rijden. Naast dat het er leuker uitziet natuurlijk met al die plantjes. Dus zijn Lisanne, Hanneke en Wendy op zaterdag planten gehaald bij biologische kweker Kwekerieje uit Hoonhorst. Save Plastics leverde de grond – zonder turf en vol organisch leven – in de bakken aan. Beginnend met een groep van zo’n tien bewoners, waaronder twee kinderen, die snel uitgroeide tot een grotere club omdat voorbijkomende bewoners ook wel benieuwd waren. Wendy kwam net uit de sportschool maar werd helemaal enthousiast van het initiatief en bood aan voor haar deur ruimte te maken voor een gedeelte van de elementen want ze “vond het zo’n betonnen bende”. Daar heeft ze nu een mooi bankje staan met een paar bakken met planten erin. En werd gelijk ook een tegel uit de grond getrokken om daar ook planten in te zetten. Vergroening lijkt aanstekelijk te werken. “Wat mij betreft mag het alleen maar meer. Ik wil ook wel een boom” zei ze vol enthousiasme. Lisanne is ook erg te spreken over het initiatief. Zij gaf aan dat het “Super leuk is dit met de straat te doen. Je ziet meteen dat de straat opleeft en dat iedereen enthousiast wordt. Zelfs in de regen. En mensen die voorbij lopen komen ook even kijken.” Ook geeft ze aan dat “Het nu een pilot is, maar we hopen op meer”.
“ Je ziet meteen dat de straat opleeft en dat iedereen enthousiast wordt.”
Bram benoemt “hoe mooi het is om te zien hoe de bewoners ermee gaan spelen en het verzetten. Dat mensen het ook graag voor hun huis willen hebben is al helemaal gaaf om te zien. Heel geslaagd dus”. Zijn hoop is dat de pilot de Gemeente Zwolle zal aansporen dit groter uit te gaan zetten. Save Plastics heeft namelijk ook een model voor lokale plastic fabrieken die via een franchise model door de gemeente zouden kunnen worden gehuurd. In Arnhem staat al één die zo’n 150 ton plastic per jaar kan verwerken. Voor de elementen in de Lindestraat was zo’n 70 kg nodig. Save Plastics heeft een soortgelijk model ontwikkelt voor Zwolle die dan 2.000 kg per week zou kunnen verwerken en grotendeels draaiende kan worden gehouden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het principe is dat lokaal kunststof afval dan lokaal wordt gerecycled. “Wij hebben een berekening laten doen en daaruit blijkt dat deze elementen, en de productie daarvan, bijna positief is. Ze kosten de aarde 1 cent per kilo om te maken. Ter vergelijking kost 1 kilo aluminium de aarde 20 euro. Alleen onbewerkt hout uit Nederland zou beter scoren, maar daar moet je dan wel een boom voor kappen natuurlijk. En de plastics, die zijn er al” geeft Bram aan. Opmerking hier bij is dat minder plastic verpakkingen gebruiken en hergebruiken van producten beter is. Maar de berg laagwaardig plastic afval er is, dan is dit de ultieme oplossing.
In december worden meer elementen in de Lindestraat geplaatst in december en ook zal een pilot worden gedaan bij de SallandWeide in Assendorp. Adriaan is positief: “Het is heel leuk om te zien. Je krijgt hiermee bewoners bij elkaar rondom vergroening. Daar wordt ik blij van”.
Dit Lindestraat project is een mooi voorbeeld dat grote problemen behapbaar kunnen zijn. Gewoon lekker met elkaar met de poten in de klei aan de slag en het effect is bijna magisch. Door te denken in oplossingen kunnen thema’s die gescheiden lijken tegelijkertijd aangepakt worden.
Deze pilot wordt mogelijk gemaakt door de bewoners van de Lindestraat, Save Plastics, Studio MOM, Partners for Innovation, ROVA, Natuur en Milieu Overijssel, Climate Campus, Gemeente Zwolle en gefinancierd door Dutch Circular Polymer Valley (DCPV)
Deze blog heb ik samen met Daniel Cohen Stuart en Adriaan Mosterman geschreven